Zorg voor een complete diagnose

Allereest, probeer de rust te bewaren. Dat lijkt makkelijk gezegd, maar het woord kanker hoeft niet altijd het slechtste scenario te betekenen. Er is veel dat je (zelf) kan doen. Essentieel daarbij is: zorg eerst dat er een complete diagnose is. Een complete diagnose is altijd noodzakelijk om het juiste behandelplan op te stellen. 


Daarnaast is het belangrijk om jezelf te verdiepen in de ziekte en vragen te stellen. Of nog beter, laat je dierbaren dat doen. Zorg dat je één of twee bodyguards bij je hebt, die kritische vragen kunnen stellen. Ga niet de deur uit bij die dokter alvorens je alle antwoorden hebt. Schrijf alles op of neem iemand mee die alles opschrijft. Of nog beter; neem het gesprek op met je telefoon. De meeste artsen zijn dit al gewend. Dan kun je het later thuis nog eens in alle rust terug luisteren. Er speelt zoveel door je hoofd in deze situaties, het is bewezen dat je dan slechts 20% van de info op kunt slaan. Dus meeschrijven of het gesprek opnemen raden wij altijd aan.


Tijdens het consult, stel vragen als: wat is het tumortype, wat zijn de eigenschappen van deze tumor (d.m.v. punctie? En wordt er een scan gemaakt om uitzaaiingen uit te sluiten? Als het niet uitgezaaid is zijn er zeer goede kansen.


Voorbeeld: je krijgt de diagnose borstkanker. Vraag naar het type. Dit wordt bepaald d.m.v. een punctie en de pathaloog schrijft dan in zijn bevindingen welk type tumor het is. Alleen als je het exacte type weet kan je ook het juiste middel/behandelplan erbij zoeken en inzetten.


Vraag bij elk consult of gesprek direct om een print van alle uitslagen. Dus uitslag van punctie/weefsel van de patholoog, uitslag van scans/radioloog, bloeduitslagen van het lab. Bewaar al je notities, opnames en uitslagen goed zodat je ook zelf je dossier opbouwt. Zo kun je altijd snel schakelen en evt. een andere arts om advies vragen. Die hebben je medische gegevens nodig om iets over de situatie te kunnen zeggen.


Meer tips of informatie gewenst?

Stuur ons een mail met meer informatie over jouw situatie. Wellicht hebben wij in jouw geval nog meer (specifieke) tips voor het beste resultaat. En het allerbelangrijkste; om je zo goed mogen te voelen.


Mail ons gerust: info@overleven.com


Bekijk alle tips

Heb je vragen aan de hand van dit bericht?

Mail naar info@overleven.com en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

E-mail sturen

Deze website is een initiatief van Stichting Over@Leven

De informatie op deze pagina is gebaseerd op het delen van ervaringen en bestaat enkel uit tips. De inhoud van deze site is geen medisch of therapeutisch advies. Bij lichamelijke of psychische klachten raden we je aan advies te vragen aan een gekwalificeerd arts of therapeut.

Wij bieden jou belangrijke tips

Wij ondersteunen jou waar mogelijk

Wij volgen alle ontwikkelingen