Vrij zijn in je artsenkeuze

Vrij zijn in je artsenkeuze. Dit is zo belangrijk. Mensen die dit af willen schaffen, hebben waarschijnlijk zelf nog nooit iets meegemaakt. Als je ernstig ziek bent is het zo belangrijk dat je behandeld wordt door de beste arts, of in elk geval de arts waar jij het beste gevoel bij hebt!


~~


Cardioloog: ’Het ergste vind ik wel het stiekeme geritsel van Hugo de Jonge’

Alleen nog naar een huisarts of psycholoog kunnen die een contract heeft met je zorgverzekeraar; minister De Jonge wil dat met spoed hebben vastgelegd in een wet. De vrije artsenkeuze wankelt, tot afgrijzen van Janneke Wittekoek, die meer vrijheden ziet vervagen.


Als ik de recente ontwikkelingen in de zorg onder de loep leg, zijn er veel zaken waar ik me druk over maak. Het ergste vond ik wel het stiekeme geritsel van zorgminister Hugo de Jonge waarin hij probeert de vrije artsenkeuze af te schaffen door heel stilletjes een wetsvoorstel in te dienen over dit gevoelige onderwerp. Het lijkt er sterk op dat hij deze spoedwet er even door wilde drukken, nu het gepeupel toch te druk was met corona en het niet in de gaten zou hebben.

Half Nederland weet niet dat er getornd wordt aan onze vrije artsenkeuze en het is ook onderbelicht in de media. Om kosten te besparen wil het kabinet dat je in de toekomst niet je eigen zorgverlener mag kiezen. Je mag dus alleen naar dokters die een (wurg)contract hebben met een zorgverzekeraar. Fantastisch geregeld toch in dit vrije land? Dat je zomaar vrije keus hebt van je zorgverzekeraar?


Macht

 De zorgverzekeraars krijgen zo alle macht in handen. Zij bepalen naar welke dokter je mag en kunnen intussen fijn ’reserves’ opbouwen die ze in deze coronacrisis niet wensen te besteden aan betere betaling van ons zorgpersoneel, onder het mom van: dat moet de overheid maar doen; die vangen immers ook KLM en Booking op. Maar van de overheid zal het zorgpersoneel het niet moeten hebben; afgelopen week strandde een Kamermotie voor betere zorgsalarissen. De regeringspartijen, waaronder het CDA van De Jonge, stemden tegen. Ach ja, de onmisbare zorg krijgt wel een applausje als ze extra waardering nodig hebben.


Vrijheid

 De beperking van de vrije artsenkeuze lijkt niet op zich te staan; ik begin me überhaupt zorgen te maken over mijn vrijheid in dit land. Ook de ’coronaspoedwet waaraan het kabinet nu werkt, is een voorbeeld van een schrikbewind. Want als jij in je eigen huis gezellig met je vrienden of vriendinnen aan het koffiedrinken bent, mag de politie zonder huiszoekingsbevel je huis binnenvallen en al je bezoek beboeten. Mensen met een relatie die geen huishouden delen moeten anderhalve meter afstand bewaren. Nieuwe relaties worden de komende tijd dus onmogelijk. Je niet-thuiswonende kinderen mag je niet meer aanraken en ook je kleinkinderen knuffelen is voorbij. De boetes variëren van 435 euro tot 4000 euro of een tot zes maanden gevangenisstraf, plus strafblad voor het overtreden van deze wet.


Alsof het nog niet genoeg is kan de minister deze wet, eenmaal aangenomen, verder aanpassen met nieuwe regels zonder toestemming van de Tweede Kamer.


Je vraagt je werkelijk af in welke tijd we leven. Dit is dus het nieuwe normaal om Covid-19 buiten de deur te houden. Een beroep op de overheid om meer in te zetten op preventie door mensen op weg te helpen naar een gezondere leefstijl, waardoor afweer en gezondheid verbeteren, wordt compleet genegeerd.


Abnormaal

 Het nieuwe normaal is echt abnormaal. Door het instellen van een regime waarbij fysiek samenzijn nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt, maak je mensen alleen maar ongelukkiger en dus zieker. Gezien de overspannen geestelijke gezondheidszorg geen prettig vooruitzicht. Dat het kabinet je (keuze)vrijheid wil afnemen, is een zeer ernstige kwestie.’


Janneke Wittekoek is cardioloog.


Bron: De Telegraaf 23-6-2020

Bekijk volledige archief

Heb je vragen aan de hand van dit bericht?

Mail naar info@overleven.com en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

E-mail sturen

Deze website is een initiatief van Stichting Over@Leven

De informatie op deze pagina is gebaseerd op het delen van ervaringen en bestaat enkel uit tips. De inhoud van deze site is geen medisch of therapeutisch advies. Bij lichamelijke of psychische klachten raden we je aan advies te vragen aan een gekwalificeerd arts of therapeut.

Wij bieden jou belangrijke tips

Wij ondersteunen jou waar mogelijk

Wij volgen alle ontwikkelingen