Vitamine D essentieel voor een optimale gezondheid

Hoe belangrijk is vitamine D? Bijna wekelijks verschijnen nieuwe artikelen over het belang van Vitamine D. Vitamine D blijkt essentieel voor een optimale gezondheid. Steeds weer komen berichten daarover voorbij:


‘ In landen waar mensen relatief lage vitamine D waardes hebben vallen meer Corona slachtoffers’

‘ Tweemaal zo vaak borstkanker bij vrouwen met een vitamine D gebrek’


Een goede vitamine D waarde zorgt voor een goede werking van onze spieren, ons immuunsysteem, onze darmen, het verlaagd de kans op bepaalde vormen van kanker, vermindert symptomen van depressie, vermindert chronische pijnen en geeft een beter herstel na een operatie. De Nederlandse autoriteiten schrijven andere minimum waardes voor dan Europa. Op zijn minst mogen we dat wel een beetje vreemd vinden. De NL norm =  minimaal 30nmol/L voor mensen tot 70 jaar en minimaal 50nmol/L voor mensen boven de 70 jaar.


Bewezen is ook dat 85% van de bewoners van verzorgings- en verpleegtehuizen ruim onder de minimum waarde zitten. Dus de weerstand onder onze ouderen is niet zo groot. Misschien niet zo vreemd dat er veel Corona slachtoffers vielen in de verzorgings- en verpleegtehuizen. De Europese norm schijft een streef-waarde voor van 75nmol/L... En het mag een beetje meer zijn dus.


Ook de uitspraak ‘ tachtig is prachtig’ wordt wel gehanteerd bij vitamine D waardes.

Overdosering met vitamine D komt bijna nooit voor. Maar natuurlijk is het goed om af te stemmen met een arts of natuurarts wat voor jouw lijf goed zou zijn. Ons lichaam maakt vitamine D aan door zonlicht. De praktijk leert dat veel mensen toch te weinig zon zien en dat het goed is om aan te vullen.


Zorg dat je vitamine D waarde op orde is. Verdiep je zelf eens in de materie.

En als je toch voor bloedonderzoek gaat; laat ook de vitamine D waarde bepalen.

Dan weet je even waar je staat. ‘ Meten = weten’ 

Bekijk volledige archief

Heb je vragen aan de hand van dit bericht?

Mail naar info@overleven.com en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

E-mail sturen

Deze website is een initiatief van Stichting Over@Leven

De informatie op deze pagina is gebaseerd op het delen van ervaringen en bestaat enkel uit tips. De inhoud van deze site is geen medisch of therapeutisch advies. Bij lichamelijke of psychische klachten raden we je aan advies te vragen aan een gekwalificeerd arts of therapeut.

Wij bieden jou belangrijke tips

Wij ondersteunen jou waar mogelijk

Wij volgen alle ontwikkelingen